Woningbouw concepten EPC 0,40

Woningbouw concepten EPC 0,40

Per 1 januari 2015 verandert er veel op het gebied van energieprestatie. De minimale isolatiewaarden worden verhoogd en de EPC eisen dalen. Daarnaast zijn de EPC normen gewijzigd. Met welke maatregelen moet u rekening houden om te voldoen aan de nieuwe EPC eis van 0,40 voor woonfuncties?

Aan de hand van 4 referentiewoningen hebben wij 6 concepten doorgerekend waarmee voldaan wordt aan alle nieuwe eisen per 1-1-2015. De referentiewoningen zijn een tussen-, hoek- en vrijstaande woning en een appartementengebouw. De berekeningen zijn opgesteld met Uniec 2.2.

De concepten zijn meer dan alleen een optelling van maatregelen. Elk concept heeft een thema op basis waarvan de maatregelen zijn geselecteerd. In de bijgevoegde sheets ziet u een overzicht van de maatregelen per concept. Tevens kunt u de Uniec 2.2 berekeningen van de concepten downloaden. In deze nieuwsbrief lichten wij de concepten toe.

Basis concept

Dit concept sluit zoveel mogelijk aan bij het meest gangbare concept op de Nederlandse markt:

 • de minimale isolatie eisen uit het Bouwbesluit
 • hardhouten kozijnen volgens KVT detaillering
 • een HR-ketel met vloerverwarming

De aanvullende maatregelen betreffen de toepassing van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer, een douche-wtw en PV panelen.

Dit concept is vooral gebaseerd op minimale investeringskosten en eenvoudige maatregelen.

Comfort concept

Het comfort concept gaat uit van maatregelen die niet alleen energie besparen maar ook comfort verhogend zijn. De comfort- en energiebesparende maatregelen zijn:

 • triple glas in de kozijnen (geen koudeval)
 • van binnen uit bedienbare buitenzonwering (voorkomt oververhitting)
 • een hoger warmtapwatercomfort (CW 5)
 • vloerverwarming
 • gebalanceerde ventilatie met CO2-regeling per verblijfsruimte voor een gezond binnenklimaat.

All-In-One concept

Het All-In-One concept heeft als basisgedachte de toepassing van één systeem voor verwarming, warmtapwater en ventilatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hybride lucht-water warmtepomp in combinatie met een HR-ketel. De hybride warmtepomp bevat tevens de ventilator voor het ventilatiesysteem.

Om te voldoen aan de EPC eis is aanvullend alleen een douche-wtw nodig.

Solar concept

De naam zegt het al, de EPC wordt gerealiseerd met behulp van zonne-energie. In de basis wordt gebruik gemaakt van een zonneboilercombi voor ruimteverwarming en warmtapwater. Dit kan aangevuld worden met PV panelen voor opwekking van stroom (alleen noodzakelijk bij de vrijstaande woning).

Dit concept is overigens niet geschikt bij gestapelde bouw waar toepassing van een zonneboilercombi voor alle appartementen niet mogelijk is.

All Electric concept

Bij dit concept wordt de woning gerealiseerd zonder aardgas aansluiting. Voor ruimteverwarming en warmtapwater wordt gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepomp. Voor de voeding van de warmtepomp worden PV panelen aan het concept toegevoegd.

Passief concept

Dit concept bevat de principes van het Passiefhuis: hoge isolatiewaarden, triple glas, buitenzonwering, een uitstekende luchtdichtheid en een WTW-unit. Daarnaast is bij het woongebouw aanvullend gebruik van PV panelen nodig om de EPC eis te realiseren.

Aandachtspunten

De bovenstaande 6 concepten bewijzen dat een EPC van 0,40 technisch goed te realiseren is. Uiteraard gelden er wel aandachtspunten bij de ontwikkeling van deze concepten:

 • Bij alle concepten is gerekend met een luchtdichtheid van 0,4 respectievelijk 0,6 dm³/s per m² (voor de vrijstaande woning). Deze waarden kunnen alleen ingevoerd worden indien het gebouw onder een kwaliteitsborgingsprocedure wordt gebouwd. In deze procedure dient de specifieke luchtvolumestroom ten gevolge van infiltratie (qv10;spec) te zijn vastgelegd en na oplevering te worden gecontroleerd door meting op basis van NEN 2686.
 • De meeste concepten bevatten PV panelen. Let erop dat PV panelen moeten passen op het dak:
  • wanneer een zonneboiler toegepast wordt, blijft er minder dakvlak voor PV over
  • kopersopties zoals dakkappelen verkleinen het beschikbare dakvlak
  • PV panelen mogen nooit geplaatst worden op een plek waar schaduw valt
  • bij platte daken dient voldoende afstand tussen de rijen PV panelen aanwezig te zijn; hoe flauwer de hellingshoek, hoe kleiner de afstand tussen de rijen mag zijn (let op: de opbrengst neemt af bij zeer kleine hellingshoeken)
 • De aangescherpte eis kan niet alleen met techniek opgelost worden, voor architecten geldt dat er in het ontwerp goed nagedacht moet worden over de integratie van techniek. Denk hierbij aan:
  • zon georiënteerde daken ontwerpen waarbij PV panelen en zonnecollectoren zijn geïntegreerd
  • het integreren van het buitendeel van lucht-water warmtepompen in gevels en/of daken
  • het detailleren van kozijnen met triple glas (zwaardere kozijnprofielen)

Download hier: