Nieuwe eis Bouwbesluit 2012 – U ≤ 1,65 W/m²K

Nieuwe eis Bouwbesluit 2012 – U ≤ 1,65 W/m²K

Volkomen onverwacht publiceerde BZK gisteren in een nieuwsbrief dat per 1 maart 2013 de nieuwe eisen van kracht worden inzake de U-waarde van ramen, deuren en kozijnen. Vanaf vandaag mag u in uw EPC berekeningen geen constructies toepassen die een hogere U-waarde hebben dan 1,65 W/m²K.

Wat betekent deze nieuwe eis voor u?

De nieuwe U-waarde eis leidt er toe dat veel deuren en metalen kozijnen niet langer toegepast kunnen worden in de nieuwbouw. Daarom moet bij het opstellen van de EPC berekening gekozen worden voor specifieke materialen of producten die wel voldoen aan de eis. De databases in Uniec 2.0 helpen u hierbij.

Waar kunt u problemen verwachten?

De maximale U-waarde van 1,65 W/m²K is van toepassing op de totale kozijnconstructie inclusief vulling. Een raamkozijn (Ufr) inclusief beglazing (Ugl) of een deurkozijn (Ufr) inclusief de deur (UP) mag dus geen hogere warmtedoorgangscoëfficiënt hebben dan 1,65 W/m²K. Deze waarde is door de overheid vastgesteld met als referentie HR++ beglazing (Ugl = 1,1 W/m²K) met een aluminium afstandhouder (Ψgl = 0,06 W/mK) in een houten kozijn (forfaitaire Ufr waarde 2,4 W/m²K).

Wanneer u houten kozijnen met HR++ beglazing toepast is deze verzwaring dus geen enkel probleem. De volgende situaties vereisen echter uw aandacht om te voldoen aan de U-waarde eis:

  • metalen kozijnen: de forfaitaire U-waarde van metalen kozijnen met koudebrug onderbreking is volgens NPR 2068 3,8 W/m²K en kunnen niet meer toegepast worden. Dit betekent dat u altijd metalen kozijnen van een specifieke fabrikant moet selecteren om te kunnen voldoen aan deze nieuwe eis. Om te voldoen aan de nieuwe eis adviseren wij u metalen kozijnen te selecteren met een Ufr ≤ 2,4 W/m²K. Hoewel alle metalen kozijnen die in de nieuwbouw worden toegepast zijn voorzien van koudebrugonderbrekingen zijn er volop metalen kozijnen op de markt met een Ufr > 2,4 W/m²K (de U-waarde van het kozijn/frame). Dergelijke kozijnen in combinatie met HR++ beglazing zullen niet voldoen aan de nieuwe eis.
  • deurkozijnen: de forfaitaire U-waarde van geïsoleerde houten deuren is volgens NPR 2068 2,0 W/m²K. De forfaitaire waarde mag niet meer toegepast worden. Dit betekent dat u altijd een deur van een specifieke fabrikant moet selecteren om te kunnen voldoen aan deze nieuwe eis. De selectie van uw deur en kozijnmateriaal bepalen samen of u voldoet aan de eis van 1,65 W/m²K.
    U moet zich realiseren dat een groot aantal deuren niet meer kan voldoen aan deze eisen. Bij toepassing van massief houten deuren, brandwerende deuren en houten deuren met glas dient u alert te zijn of deze voldoen aan de nieuwe U-waarde eis.

Hoe helpt Uniec 2.0 u om aan deze nieuwe eis te voldoen?

In Uniec 2.0 zijn databases en tools opgenomen om u te helpen voldoen aan de nieuwe eisen voor ramen en deuren.

Kozijnen

In NEN-EN-ISO 10077-2:2012 is een tabel gepubliceerd met de lambda waarden van diverse houtsoorten. Op basis van deze lambda waarden en kozijndetaillering volgens de KVT zijn de volgende ‘veilige’ U-waarden berekend:

  • kozijnhout λ = 0,18 W/mK: gemiddelde Ufr = 1,70 W/m²K
  • kozijnhout λ = 0,16 W/mK: gemiddelde Ufr = 1,60 W/m²K
  • kozijnhout λ = 0,13 W/mK: gemiddelde Ufr = 1,40 W/m²K
  • kozijnhout λ = 0,11 W/mK: gemiddelde Ufr = 1,30 W/m²K

Deze U-waarden zijn bepaald voor naar binnen draaiende ramen (met de in NEN-EN-ISO 10077-2:2012 gegeven afmetingen van 1,23 x 1,48 m). De gemiddelde Ufr waarde voor vast glas, naar buiten draaiende ramen en deurkozijnen zijn gunstiger. De gegeven U-waarden zijn daarom veilige waarden die voor houten kozijnen volgens KVT detaillering toegepast kunnen worden. Binnenkort publiceert de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) een nieuwe KVT katern over dit onderwerp. De gegevens uit deze katern zullen worden verwerkt in Uniec 2.0.

Wanneer de houtsoort bekend is, kan gerekend worden met een veel betere U-waarde voor kozijnen dan de forfaitaire U-waarde van 2,4 W/m²K. In onderstaande tabel treft u enkele bekende houtsoorten aan met de bijbehorende lambda-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt).

  Houtsoorten
  λ = 0,18 W/mK   λ = 0,16 W/mK    λ = 0,13 W/mK   λ = 0,11 W/mK
   Afzelia
   Bintangor
   Merbau
   Robinia
   eiken (Europees & Amerikaans)
   Sapupira
   Dark red meranti
   Iroko
   Sapeli
   Sipo
   Teak
    grenen
    Light red meranti
    lariks
    Oregon pine (Douglas spar)
    Accoya
   vuren
   Western red cedar

 

U kunt deze waarden in Uniec 2.0 op de volgende plekken raadplegen.

In de tabel ‘definieer transparante constructies’ kan bij bron gekozen worden voor ‘ramen hout NEN-EN-ISO 10077-2’. Vervolgens kan gekozen worden uit diverse combinaties van kozijnhout en beglazing. Een Accoya kozijn (λ = 0,13 W/mK) in combinatie met HR++ glas (Ugl= 1,1 W/m²K) met een aluminium afstandhouder (Ψgl = 0,06 W/mK) resulteert in een UW-waarde van 1,34 W/m²K. Zie onderstaand voorbeeld. De forfaitaire UW-waarde is 1,64 W/m²K. Er wordt dus een reductie van 0,3 W/m²K behaald.

Wanneer de door u gewenste combinatie van kozijn en glas niet in bovenstaande lijst staat kunt u de UW-waarde berekenen met de UW-calculator. In onderstaande figuur ziet u de berekening van dezelfde constructie als in de voorgaande paragraaf maar in de beglazing een kunststof afstandhouder met een Ψgl van 0,02 W/mK. Met de UW-calculator wordt een UW van 1,24 W/m²K berekend.

Deuren

Zoals u heeft kunnen lezen in ons nieuwsbericht van 25 februari 2013 hebben wij alle door Kegro beschikbaar gestelde U-waarden van deuren opgenomen in onze database. Dit zijn de deuren uit de series KegaPro, KegaCombi, KegaDesign en KegaPro+. De massief houten voordeuren ontbreken en worden binnenkort door Kegro aangeleverd (sommige massieve deuren voldoen aan de nieuwe eis van 1,65 W/m²K afhankelijk van deurdikte, houtsoort en glasuitvoering). Indien de door u gewenste Kegro deur niet in de database staat kunt u contact opnemen met Kegro om deze te laten doorrekenen.

Zoals in de vorige nieuwsbrief toegelicht zijn de Kegro deuren in de tabel ‘definieer transparante constructies’ gecombineerd met de forfaitaire houten kozijnen met een Ufr van 2,4 W/m²K. Uiteraard kunnen deze deuren ook gecombineerd worden met de U-waarden gebaseerd op NEN-EN-ISO 10077-2:2012. Onderstaand lichten wij dat toe met een voorbeeld.

Een Kegro deur model 8681 met een dikte van 54 mm heeft een UD-waarde (combinatie deur en kozijn) van 1,77 W/m²K uitgaande van een forfaitair houten kozijn. Dit voldoet niet aan de nieuwe eis uit het Bouwbesluit 2012. Indien deze deur in een Oregon Pine kozijn (λ = 0,13 W/mK) wordt toegepast kan met de UD-calculator een UD-waarde van 1,64 W/m²K berekend worden (kozijnafmeting van 1035 x 2375 mm, deurmaat 930 x 2300 mm). Met deze nauwkeurige berekening wordt aangetoond dat toch aan de nieuwe Bouwbesluit 2012 eis wordt voldaan. Tevens zal dit een kleine reductie in de EPC berekening kunnen opleveren.

Nawoord 

Tenslotte verzoeken wij u melding te maken van fabrikanten van deuren en kozijnen die hun U-waarde kunnen aantonen (gebaseerd op NEN-EN-ISO 10077-1 of 2). Wij zullen deze producten dan toevoegen aan de databases van Uniec 2.0.