Uniec 2.0.4 Release notes

Uniec 2.0.4 Release notes

Uniec versie 2.0.4 bevat diverse verbeteringen. Deze verbeteringen zijn tot stand gekomen op verzoek van gebruikers die ons nuttige suggesties hebben gedaan om de software nog gebruiksvriendelijker te maken.

Naast de verbeteringen is in versie 2.0.4 formule C.1 gecorrigeerd. Formule C.1 wordt gebruikt wanneer een EPC berekening wordt gemaakt met behulp van een HR-ketel die beschikt over een gelijkwaardigheidsverklaring voor hulpenergie. De parameter fP;del;ci in formule C.1 voor het berekenen van de hulpenergie van HR-ketels bleek onjuist geïnterpreteerd. Hier had de dimensieloze primaire energiefactor van gas gehanteerd moeten worden terwijl in Uniec 2.0 gerekend werd met de dimensieloze primaire energiefactor van elektriciteit. EPC berekeningen die gebruik maken van een HR-ketel met hulpenergie verklaring komen in versie 2.0.4 hierdoor enkele duizendsten gunstiger uit.

Alle onderstaande verbeteringen hebben geen invloed op het rekenresultaat.

Verbeteringen

  • In de projectmappen wordt bij elke berekening het rekenresultaat getoond. Hierdoor kan in één oogopslag het EPC resultaat van diverse berekeningen vergeleken worden.
  • In de database zijn alle Kegro deuren toegevoegd. De UD-waarde (deur inclusief kozijn) is gebaseerd op de Kegro deur in een forfaitair houten kozijn (Ufr = 2,4 W/m²K). Wanneer de Kegro deur in een ander kozijntype wordt toegepast, kan de UD berekend worden met de nieuwe UD calculator (zie volgende punt). Zie voor meer informatie het nieuwsbericht betreffende Kegro deuren.
  • De UW calculator is uitgebreid met de functie om UD (de warmtedoorgangscoëfficient van deuren inclusief kozijn) te berekenen. Deze functie is toegevoegd omdat de UP-waarde van alle Kegro deuren is opgenomen in de software.
  • In de UW en UD calculator is de mogelijkheid opgenomen om voor de U-waarde van het kozijn een eigen U-waarde in te vullen.
  • In de tabel ‘geometrie transparante constructies’ (voor invoer van ramen en deuren) is een extra optioneel veld opgenomen om een toelichting bij de transparante constructie te geven (bijvoorbeeld de positie van het raam of de deur).
  • Indien in de berekening is gekozen voor het berekenen van de lineaire warmteverliezen volgens de nauwkeurige methode en er worden geen lineaire warmteverliezen ingevoerd, wordt dit op de print expliciet benoemd met de tekst “Voor deze rekenzone zijn geen gegevens van lineaire warmteverliezen ingevoerd.”
  • Bij het kopiëren van een berekening wordt bij ‘berekening uitgevoerd door’ de naam van degene die het bestand heeft gekopieerd getoond.
  • Wanneer een ventilatiesysteem ‘D1 standaard (geen warmteterugwinning)’ is gekozen, is het niet langer mogelijk om warmteterugwinning in de berekening te selecteren.
  • Wanneer een constructie voor 100% uit transparante delen bestaat kan het voorkomen dat bij de dichte scheidingsconstructie een oppervlakte van 0 m² staat. Constructies met een oppervlakte van 0 m² worden in versie 2.0.4 niet meer getoond in de rapportage (print).
  • Indien bij w-installaties bij verwarming en warmtapwater een combisysteem is geselecteerd, wordt duidelijker aangegeven dat combisystemen altijd individuele systemen zijn (in de kolom ‘collectief systeem’ wordt de tekst ‘nee’ weergegeven).
  • Het veld ‘opmerkingen’ op het formulier ‘algemene gegevens’ kon maximaal 148 tekens onthouden. Deze beperking is niet langer van toepassing.
  • In de tabel ‘geometrie transparante constructies’ (voor invoer van ramen en deuren) was het kopieersymbool voor het kopiëren van regels niet zichtbaar.
  • Het begrip ‘woonfuncties’ is op een aantal plaatsen gewijzigd in ‘woningbouw-eenheden’ conform correctieblad NEN 7120/C2 (van toepassing bij bijvoorbeeld studentenwoningen). Een toelichting op dit begrip is in de software opgenomen op het formulier ‘algemene gegevens’ (bij het veld waar het aantal woningbouw-eenheden ingevuld moet worden)
  • Bij de begrenzingen ‘sterk geventileerd, grond, water en AVR’ is de hellingshoek van de constructie niet relevant. De software toonde dan de waarde 0. In versie 2.0.4 is dit gewijzigd in ‘n.v.t.’