Uniec 2.0.1 release notes

Uniec 2.0.1 release notes

Uniec versie 2.0.1 bevat een groot aantal verbeteringen. Deze verbeteringen zijn op de volgende wijze tot stand gekomen:

1. verzoeken van gebruikers om de software nog gebruikersvriendelijker te maken

2. vergelijkende testen met andere EPG software ten behoeve van attestering van de software (attestering vindt plaats in november 2012)

3. bugs die gebruikers hebben gemeld zijn hersteld

Uit de vergelijkende testen ten behoeve van attestering is gebleken dat er soms interpretatieverschillen zijn met betrekking tot de normen NEN 7120 en NEN 8088-1. De afgelopen weken heeft TNO (als rapporteur van de normen) hierin duidelijkheid verschaft. Dit heeft ertoe geleid dat de software op sommige punten is aangepast. EPC berekeningen voor utiliteitsbouw kunnen hierdoor in Uniec versie 2.0.1 een afwijkende uitkomst geven t.o.v. versie 2.0. Woningbouwberekeningen met een serre zullen ook een afwijkende uitkomst geven.

In versie 2.0.1 is het elektrische vermogen van de Zehnder J.E. StorkAir WHR 950 correct opgenomen. Dit leidt tot een verbetering in EPC-resultaat van 0,02. Zie voor meer info de rectificatie op onze website.

Overzicht van de belangrijkste verbeteringen:

  • de mappenstructuur is uitgebreid; het is nu ook mogelijk submappen te maken om projecten beter te organiseren; bestanden kunnen van de ene naar de andere map gesleept worden
  • de scrollbalk van het linker navigatiemenu is gefixeerd; nadat een pagina opnieuw geladen wordt, staat de scrollbalk weer op dezelfde hoogte (waardoor onnodig scrollen voorkomen wordt)
  • het printformaat is fors gereduceerd (zonder verklaringen is een PDF print vaak minder dan 100 kB); het bestandsformaat van de verklaringen is ongeveer gehalveerd; hierdoor zijn bestanden veel gemakkelijker te mailen
  • in de woningbouwmodule staat bij de resultaten het energielabel weergegeven (dit label is gekoppeld aan de EPC waarde); voor utiliteitsbouw is de relatie tussen EPC waarde en energielabel nog onbekend.
  • de functie met ‘verlopen verklaringen’ is verbeterd; als er nu een berekening wordt geopend waarin een product is toegepast met een verlopen verklaring (product niet meer leverbaar of voorzien van een nieuwe verklaring) ontvangt de gebruiker een melding dat er gebruik is gemaakt van 1 of meer verlopen verklaringen; de gebruiker kan indien gewenst deze producten vervangen voor producten met een recente verklaring
  • bij gebruik van opwekkers die vaak voorzien zijn van bijverwarming (zoals een elektrisch element in een wamtepomp) is het nu ook mogelijk aan te geven dat er geen bijverwarming aanwezig is
  • bij het invoeren van een scheidingsconstructie kan de lengte en breedte worden ingevoerd (de software berekent dan zelf de totale oppervlakte)
  • er is in de groene balk bovenin de software een helpdesk knop toegevoegd
  • warmtepompboilers zijn nu ook te berekenen in de utiliteitsbouw module
  • bij het invoeren van de ggl-waarde moet verplicht een waarde tussen 0 en 1,00 ingevoerd worden